Nieuws

Terug naar alle nieuws

BMW 116i met motorperikelen

Een tijdje terug kregen we een oproep van een klant met een vrij recente BMW 116i met motorperikelen. Vanaf hij volgas gaf brandde het motorlampje en had de wagen duidelijk minder vermogen. Op het navigatiescherm kwam er in het groot “Fout in aandrijflijn”. De klant gaf ook nog aan dat hij pas zijn voertuig had laten herprogrammeren om van deze melding af te geraken, maar dat was duidelijk niet de juiste piste.

Omdat deze meldingen niet echt richting geven om diagnose te stellen, nodigden wij de jongeman uit in onze garage om het een en ander te controleren. We sloten de auto via de OBD stekker aan met ons remote diagnose apparaat, dat op zijn beurt via het internet verbonden zit met een team diagnosespecialisten die op afstand onze diagnoses stellen. Omdat ze niet bij ons in de garage zitten, worden ze dus ook niet gestoord. Omdat ze voor meerdere garages werken, hebben ze bijna voor elk merk de juiste (en soms de originele) uitleessoftware. Ook voor deze relatief nieuwe 3 cilinder benzinemotor, de zogenaamde B38. (welke trouwens ook in de I8 zit)

Bij het lezen kwamen er enkele fouten naar boven, die op een probleem met de nokkenasverstelling duidde. BMW noemt die verstelling VANOS.
Een verschoven ketting zou een oorzaak kunnen zijn, maar omdat de motor voor de rest vrij probleemloos draaide, vermoedden wij iets anders. Tijd om het een en ander te demonteren dus ! Want meten (en soms kijken) is weten !

kleppendeksel

Toen een aantal dingen waaronder het kleppendeksel gedemonteerd was, hadden we vrij zicht op de ketting, die zoals bij vele motoren aan de achterkant van het blok ligt, dus de toegang is eerder beperkt. Na wat meten en kijken, moest het een probleem zijn met de verstellers zelf, of met de een van de actuatoren.
Bij het demonteren van de actuator kwam de oorzaak vrij snel boven : het gaasje van de actuator was gescheurd en blokkeerde de olietoevoer, wat op zijn beurt de verstelling van het nokkenastandwiel liet mislopen. Vandaar kwamen dus de motorperikelen.

nokkenastandwielen
gescheurd vanosactuator

Een nieuwe (orginele) actuator én nieuwe olie en oliefilter later (om te vermijden dat er toch ijzerdeeltjes van de actuator ergens anders opdoken) Tot zover de BMW 116i met motorperikelen ! en de klant kon weer tevreden rijden met volle vermogen, goed voor weer jaren rijplezier.

Happy birthday Garage 2990 !

Gelukkige verjaardag Garage 2990 ! Inderdaad, we bestaan 1 jaar. Een zeer leuk en leerrijk jaar…

Tijd om eens terug te kijken ! En weet je wat, we stoppen niet.

Lees meer